Blog > O tom, co se děje > V Adbrosu jsme pořádali webinář o AI. Byli jste u toho?

V Adbrosu jsme pořádali webinář o AI. Byli jste u toho?

V Adbrosu jsme pořádali webinář o AI. Byli jste u toho?

AI sem, AI tam, AI kam se podívám. Umělé inteligence je v posledních měsících všude plno. Ani my jsme proto nemohli zůstat pozadu a přihodili jsme pár inovativních myšlenek do pléna. Ve středu 28. června 2023 jsme uspořádali webinář a sezvali odborníky z Adbrosu i zvenčí, aby se s námi podělili o teorii i praxi v této oblasti.  Pokud jste nebyli mezi šesti desítkami hostů, nemusíte být smutní, rádi se s vámi podělíme o kompletní záznam a základní informace, které zazněly.

Shrnutí pro ty, co neradi čtou: Ačkoli to v posledních měsících skoro vypadá, že doba homo sapiens už končí, a vládu na zeměkouli přebírají počítače, situace zatím tak vyhrocená není. Podle řečníků na webináři je však dobré se mít na pozoru a působení AI nepřeceňovat, ani nepodceňovat. Na AI není dobré se 100% spoléhat, protože se teprve učí a výsledky jejího stažení jsou často nepřesné, eufemisticky řečeno. Zároveň je třeba už teď brát v úvahu možné socioekonomické problémy spojené s masivním využíváním umělé inteligence. Panikařit netřeba, ale ostražitost je na místě. Používat hlavu se vyplatí víc než kdy jindy.


Kdo, co?
(Technická poznámka: pro lepší orientaci v nahrávce přidáváme i čas, kdy řečníci začínají mluvit) 

00:03:20   Webinář otevřeli Roman Šenkeřík a Zuzana Komínková Oplatková z Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Mluvili o podstatě AI, jejím vzniku a typech, došlo i na jazykové modely (pro pokročilé) a nastínili možný další vývoj. 

00:37:36   Další řečník, Tomáš Kadavý (také UTB) poněkud zbrzdil nadšení všech, kdo si mysleli, že odteď už za ně bude umělá inteligence psát všechny články, seminární práce, milostné básně, nebo dělat analýzy a strategie. AI toho zajisté ví mnoho, ale rozhodně ne všechno. Má sklon si vymýšlet, a někdy halucinuje jako šimpanz na LSD. Učila se zkrátka na lidech, a je to na ní znát. 

01:12:58   S příklady praktického využití AI ve vývoji produktů vystoupil Rado Bačík, vývojář a AI manažer Adbrosu, který se umělé inteligenci nadšeně věnuje už nějaký ten pátek. Příkladem praktického využití je např. Digitální asistent, který pomáhá s organizováním schůzek, vyhledáváním informací a s dalšími praktickými potřebnostmi. 

01:47:05   Dalším vystupujícím byl Pavel Navrátil, šéf designérů Adbros. Jak AI pomáhá v tvorbě grafiky? Nástroje maskování v Adobe snadno upraví fotografie do potřebného tvaru, Midjourney pomáhá generovat tematické ilustrace do interního newsletteru a moodboardy pomáhají při tvorbě originální grafické podoby aplikací či webů. Pavel je ovšem nekompromisní: po vstupech z ChatGPT (copy) a Midjourney (vizuály) vždycky musí nastoupit živý člověk a jeho kreativita. 

2:01:20    Umělá inteligence se však může uplatnit i v oborech, jakým je například personalistika. O tom promluvil adbrosí employee care guru Petr Sedláček. Věděli jste že AI modely používané mj. v recrutimentu a hiringu mají často sklon k diskriminaci a často odmítají i kvalifikované kandidáty? My taky ne. Tak bacha, jo? 

Řeč byla i o využití AI v hodnocení výkonu, onboardingu a dalších činnostech v oblasti personalistiky. 

2:09:40   Nad omezeními a riziky AI (a že jich je!) z hlediska autorského práva se zamyslel JUDr. Michal Šilhánek (LAWYA). Jak je na implementaci připraven právní systém? Jak je to s autorskými právy? Jaké dopady AI se dají očekávat do práv lidských? A na co si dát při implementaci AI ve firmách pozor? O tom všem byla řeč. Závěr: V oblasti regulace AI jsou právní systémy EU i ty lokální teprve na začátku, zatím je více nejistot než jistot, a je dobře s tím počítat (a pro jistotu navštívit právníka 😊). 

2:42:00   Připraví nás AI o práci? Jaké další dopady do našich životů a společnosti bude mít? O tom na závěr pohovořil Petr Sedláček, Adbros/Nespire. Co z nás zůstane, pokud přijdeme o práci, a naše existence se tak do značné míry ztratí smysl? Nalezení nového smyslu (např. prací na komunitních či kulturních projektech) a vykrytí ztrát z daní po lidech, kteří z pracovního procesu vypadnou, jsou dva zásadní úkoly. Bez zdanění AI se neobejdeme, míní Petr Sedláček. A také varuje před rezignací na kritické myšlení a omezením kreativity zejména u dětí. Takže se neobejdeme ani bez regulace AI. 



Závěrem…
Děkujeme všem, kdo se webináře účastnili, kladli dotazy a diskutovali. Těšíme se na další podnětná setkání!