Blog > O tom, co umíme > QR Víno: elegantní řešení nové zákonné povinnosti pro vinaře

QR Víno: elegantní řešení nové zákonné povinnosti pro vinaře

QR Víno: elegantní řešení nové zákonné povinnosti pro vinaře

16. 11. 2023 – Četné zákony a předpisy zanikají, jiné se – bohužel – objevují. Jedna z nových povinností se týká vinařů a distributorů výrobků z vinné révy. Obaly všech výrobků stáčených po 8. prosinci 2023 a určených koncovým spotřebitelům, musí obsahovat nové údaje. Nebude to snadné – čitelný seznam výživových údajů a obsažených složek může na etiketě zabrat opravdu dost místa, údaje ke všem šaržím je třeba někde skladovat... Ale máte štěstí, že jdeme právě kolem: s naší jednoduchou aplikací QR víno je řešení po ruce a na pár kliků.

Nové povinné značení výrobků z vinné révy

Všichni ti, kdo produkují/distribuují víno pro koncové zákazníky, musí od 8. prosince letošního roku na obalech svých výrobků nově uvádět také výživové údaje a seznam složek.  Nejdříve bude povinnost dopadat např. na vína s přívlastkem slámové víno, ledové víno ročníku 2023 nebo šumivá či perlivá vína, jejíchž sekundárná kvašení proběhlo po tomto datu. Podrobné informace jsme pro Vás sepsali v článku o povinných údajích na etiketě vína.

 

Jak? Elektronicky!

Požadované údaje je možné uvést na obalu či etiketě slovně, ale vzhledem k jejich množství je praktičtější je uvést elektronickými prostředky, tedy jakýmkoli strojově čitelným kódem, který poskytuje přímý přístup k povinným informacím.  Drobnou komplikací je, že “tyto údaje nesmí zobrazovat jiné informace určené k prodejním nebo marketingovým účelům, a že zároveň nesmí být shromažďovány nebo sledovány žádné údaje o uživatelích”. To tedy znamená, že povinnost není možno splnit na internetových stránkách výrobce, protože ty obsahují informace relevantní pro marketing nebo údaji o prodejci. Kromě toho internetové stránky běžně sledují informace o uživatelích.

QR víno

Představujeme jednoduchou aplikaci QR víno, která tuto novou povinnost pomocí QR kódu elegantně vyřeší. Řešení umí každé odrůdě či šarži přiřadit všechny potřebné hodnoty, následně sama vygeneruje QR kódk němuž vytvoří samostatnou chráněnou webovou stránku se všemi povinnými údaji.  Zákazník se jednoduše dostane k informacím naskenováním QR kódu, etiketa není zatěžkaná četnými položkami a vinař získá zálohovanou a editovatelnou evidenci údajů ke všem svým výrobkům na jednom místě. Řešení je nabízeno v několika úrovních, z nichž si vybere klient jakékoli velikosti. Pokud potřebujete označit jen 5 odrůd/šarží ročně, řešení je zdarma.

U placených verzí Adbros poskytuje e-mailovou či telefonickou podporu a možnost bezplatného vyzkoušení zdarma na 30 dní.

Neradi kupujete zajíce v pytli? Nic snazšího: vyzkoušejte zdarma aplikaci QR víno a přesvědčte se.