Blog > O tom, co umíme > Svajpuj svajpuj vykrúcaj aneb Tinder a jeho tajemné algoritmy

Svajpuj svajpuj vykrúcaj aneb Tinder a jeho tajemné algoritmy

Svajpuj svajpuj vykrúcaj aneb Tinder a jeho tajemné algoritmy

Valentýn je za dveřmi a ti z nás, kteří se v zimě nemají ke komu přitulit, možná právě teď netrpělivě žhaví Tinder. To se ještě stihne! Vpravo, vpravo, vlevo, super like! Zní vám to povědomě? A přemýšleli jste někdy nad tím, jestli to není jedna velká bouda?

Máj, lásky čas…. Moment, moment. Za oknem to na květen zrovna moc nevypadá. Vždyť se teprve blíží Valentýn, tak nepředbíhejme. Ať už jste seznamovacími aplikacemi nepolíbeni, nebo při dlouhých zimních večerech svajpujete hlava nehlava, možná vás někdy napadla zvídavá otázka: Jak ty tajemné algoritmy vlastně fungují? Opravdu mi Tinder chce pomoct v hledání lásky, nebo se mě jen snaží uvěznit ve smyčce milostných neúspěchů a trapných rande, po kterých si už nikdy nenapíšeme?

 

Podobnost s šachy čistě náhodná. Nebo...?!
Samozřejmě, stejně jako nelze získat originální recepturu Coca-Coly, i Tinder si svá tajemství pečlivě hlídá a detaily o jeho algoritmu nejsou veřejně dostupné. Několik věcí ale přece jen víme.

 

Jak to tedy celé funguje? Na počátku stálo tzv. hodnocení Elo. Milovníkům šachů toto označení napoví mnohé. A pro ty z nás, kteří trpělivostí a logickým uvažováním neoplývají: hodnocení Elo se využívá pro určení pokročilosti šachistů. Díky němu dokážeme dát dohromady hráče na podobné úrovni, kteří spolu budou zápolit. A jak už to tak v lásce a životě občas chodí, Tinder tento skórovací systém šachistům přebral.

 

V praxi to znamená, že se vaše „Tinder pokročilost“ odvíjela od toho, kolik lidí váš profil svajplo vpravo, tedy vyjádřilo zájem. V závislosti na skóre, které vaše potenciální randíčko získalo od ostatních uživatelů, se pak zvyšovalo i to vaše. Tedy: pokud jste se líbili uživateli s vysokým počtem svajpnutí doprava, jeho svajpnutí vpravo na váš profil přihrálo vyšší skóre i vám. Tinder vám pak častěji nabízel randíčka se skóre podobným tomu vašemu, jelikož u obou z vás předpokládal podobnou míru žádoucnosti. Zkrátka romantika.

 

Příběh pokračuje
Svět technologií se žene kupředu rychlostí Šinkansenu. Proto nejspíš nepřekvapí, že v roce 2019, mimochodem 7 let po svém založení, Tinder vyrukoval s vylepšeným systémem párování uživatelů. Vylepšená technologie měla ve všech směrech překonat tu stávající, protože, jak je ve světě technologií dobrým zvykem, aktuální produkt je ten nejlepší, který byl kdy uveden, kdyby vám to náhodou uniklo. :) Podrobnosti jsme se samozřejmě nedozvěděli. Dá se ovšem předpokládat, že po 7 letech už se appce podařilo sesbírat data dostatečného množství uživatelů, která mohla dále analyzovat a zúročit. Tyto uživatele pak na základě historie svajpování mohla doporučit podobným uživatelům. Hodnocení na základě ratingu Elo se tak v podstatě jen o něco málo rozšířilo.

 

Vybírání potenciálních partnerů na Tinderu se zakládá především na vzhledu. Randíčko si totiž vybíráte hlavně na základě fotek. Většina uživatelů si podle všeho s osobními údaji a dalšími detaily hlavu příliš neláme. To se dá koneckonců odvodit už z toho, že jedinými povinnými údaji pro vstup jsou lokalita a věková preference. No a co když jste při svajpování docestovali až do Vídně? Tinder zkrátka začne recyklovat profily, které se vám poprvé nelíbily. Taky vám nabídne uživatele, se kterými jsme se nejdřív spojili, ale toto spojení pak z nějakého důvodu některá strana zrušila. I když se tedy možná nevyhnete nejedné trapné vzpomínce na tiché rande, na světě holt žije jen omezené množství lidí. A z těch 7 miliard si prostě musíte vybrat! Ale na druhou stranu: co když jste poprvé omylem svajpli vlevo a připravili jste se tak o vyhlídku úžasného života s pánem, který se rád fotí se svými úlovky? Samozřejmě mluvíme o rybaření!

 

Chcete si trochu pomoct a algoritmus obejít? Pak je tu pro vás Super Like. Každý den dostanete jeden zdarma, další máte k dispozici za menší bakšiš. Tinder pak vašemu vysněnému randíčku oznámí, že se vám líbí, a to ještě předtím, než druhá strana dostane možnost svajpnout vlevo nebo vpravo. Otázkou pak zůstává, jestli Tinder své algoritmy nějakým způsobem neupravuje, aby vás donutil zaplatit za některou z prémiových verzí, a zvýšit tak vaše šance na seznámení. To se ale nikdo nedoví, ty můj kvítku medový.

 

Termofor taky zahřeje
Na závěr nezbývá než popřát hodně štěstí při svajpování. A nezapomeňte se teple obléct, až půjdete ven! Co když zjistíte, že vaše randíčko vyznává dlouhé procházky v přírodě, i když venku zuří tuhá zima? Nebo si místo partnera pořiďte termofor a tabulku dobré čokolády (nepřikládat!) a vyčkejte na příznivější teploty. :)