Blog > O tom, co umíme > Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, jak dlouho denně koukám do mobilu

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, jak dlouho denně koukám do mobilu

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, jak dlouho denně koukám do mobilu

Taky trpíte FOMO? Takzvaný fear of missing out neboli strach, že něco zmeškáme, nás denně přitahuje k obrazovkám našich mobilů. Doba, po kterou spousta z nás dokáže udržet pozornost, už se smrskla na úroveň akvarijní rybky. Pokud vám to zní povědomě, pak vězte, že výrobci mobilních operačních systémů pro vás přichystali speciální funkce, se kterými by se vaše pozornost mohla dostat alespoň na úroveň sýkorky. Ale nic neslibujeme.

Tak schválně: Co po probuzení uděláte jako první? Dáte pusu drahé polovičce, nebo se vám v ruce okamžitě objeví mobil? Jen se nestyďte. Pokud je u vás správně druhá možnost, nejste v tom ani zdaleka sami. Průměrný uživatel totiž denně kouká do mobilu zhruba 4 hodiny. Některé z nás už to ale začíná trochu obtěžovat. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří už v hlavě neudrží souvislou myšlenku a rádi byste s tím něco udělali, čtěte dál. Máme pro vás totiž pár tipů, jak si čas strávený scrollováním pohlídat.

 

Ač to do jisté míry jde přímo proti jejich strategii, i výrobci operačních systémů si postupem času začali uvědomovat důležitost jisté kontroly nad časem stráveným u mobilů. V moderních zařízeních už proto máme zpravidla zapečené i funkce, které by vám ideálně měly dopomoct k tomu, aby se z vašeho mozku nestala kaše. Víte, kde je v mobilu najdete?

 

Android
Google nabízí v Androidu sestavu funkcí, kterou nazývá Digitální rovnováha. Jelikož si většina výrobců upravuje Android k obrazu svému, může se její podoba a funkčnost napříč zařízeními mírně lišit, ale zcela jistě ji najdete v menu nastavení mobilu.

 

Zježily se vám vlasy na hlavě při pohledu na čas, který strávíte nad všemi těmi instáči, snapy, fejsbůky, tiktoky, jůtuby a kdoví čím ještě? Podívat se téhle realitě do očí může být děsivé. Ale nezoufejte! Máte totiž i možnost pro jednotlivé aplikace nastavit časovač. A hle, půl hodina instáče denně a máte po ptákách! A aby toho nebylo málo, u některých mobilů si můžete nastavit i různé režimy pro soustředění, různé denní doby nebo situace. Takže pokud používáte Android, směle do prozkoumávání. Nebojte, ono vám na těch sítích stejně nic moc neuteče. To je jen takový neodbytný pocit.

 

iOS
iOS od Applu samozřejmě nezůstává pozadu a u iPhonů nabízí různé režimy pro soustředění i funkci Čas u obrazovky. Dejte si ovšem pozor, protože si je v mobilu musíte nejprve aktivovat. Podobně jako u Androidu si můžete zkontrolovat čas, který jste strávili u jednotlivých aplikací, a provést příslušná nastavení nejen pro sebe, ale také děti a další členy rodiny.

 

iOS má oproti Androidu výhodu v pevnější provázanosti ekosystému zařízení, své nastavení si proto můžete nasdílet i na další zařízení od Applu.

 

Méně scrollování, více milování
Ze začátku to možná bude vyžadovat pěknou dávku disciplíny, ale lepší zítřky jsou za dveřmi. Méně času stráveného u displeje mobilu (nebo kterékoli jiné obrazovky) = větší psychická pohoda a více času na zábavné aktivity, ke kterým potřebujete obě ruce. ;) A máme pro vás i jednu osobní a peprnou výzvu: Zkuste si dobu strávenou scrollováním porovnat s tím, kolik času týdně věnujete milostným hrátkám. Výsledky nám neváhejte napsat do komentářů na naše socky.

 

A pro extra těžké závisláky ještě jeden tip na závěr: Nokia 3310 je stále v prodeji!