Blog > O tom, co se děje > Zalekli se lidé na internetu umělé inteligence?

Zalekli se lidé na internetu umělé inteligence?

Zalekli se lidé na internetu umělé inteligence?

Trvalo to jen pár měsíců a AI už straší skoro všude. Náš SoMeLi tým se proto pustil do práce a sledoval, co si Češi o tomto tématu myslí. Jak tedy umělá inteligence zarezonovala na internetech?

Dříve to spíš vypadalo, že stroje nahradí nebo usnadní především manuální práci. S obrovským pokrokem v AI se však ukazuje, že se umělá inteligence dokáže vrhnout i do spousty kreativních činností. Jeden příklad za všechny: dokonce umí i generovat “umění”.

AI je aktuálně nejdiskutovanějším tématem ve světě technologií. Nejvíce zmínek se vyrojilo po 30. listopadu 2022, kdy byla služba ChatGPT zpřístupněna široké veřejnosti. Lidé, zaujatí a často šokovaní, sdíleli své pokusy, zkušenosti, ale i obavy spojené s tímto nástrojem a rychlým nástupem umělé inteligence.

To samozřejmě nedalo spát našim analytikům z týmu Social Media Listeningu. Pustili se proto do sběru názorů z diskusí na sociálních sítích v období od 1. prosince 2022 do 14. února 2023. Celkem se jim za toto období podařilo posbírat 1 133 relevantních zmínek.

 

Češi jsou prozatím spíše nejistí

Jak už tomu u bombastických témat často bývá, negativní ohlasy (14 %) převažují nad těmi pozitivními (6 %). Pokud bychom měli krátce shrnout negativní názory: převládají obavy, že s AI přichází zkáza lidstva nebo alespoň lidské práce.

Pozitivní zmínky většinou popisovaly zkušenosti lidí s nástroji ChatGPT, Midjourney nebo Dall-E. Uživatele sociálních sítí zpravidla překvapila kvalita generovaného obsahu, a i když si uvědomují nedostatky, těší se, že jim umělá inteligence ulehčí práci nebo ozvláštní jejich volný čas.

Celkem 80 % zmínek však k AI přistupovalo neutrálně. Lidé popisovali zkušenosti a vyhodnocovali možnosti i hrozby, které AI přináší. Případně informovali o tom, co je ve světě umělé inteligence nového.

 

ChatGPT trhá rekordy

Přímo ChatGPT se týkalo 16 % z celkového počtu zmínek a ve většině ostatních se uživatelé o chatbotovi alespoň zmínili. Není divu, ChatGPT se stalo nejrychleji rostoucí aplikací v historii.

Šest procent zmínek, které se týkaly ChatGPT, bylo negativních. Někteří uživatelé chatbota považují za hrozbu, která bude lidem brát práci. A to i tvořivou. Pozitivních zmínek analytici zaznamenali pouze 4 %. Tady se vyskytovaly především odbornější názory týkající se toho, že umělá inteligence může v budoucnu práci zefektivnit a ulehčit některé rutinní úkony.

Často se objevoval i názor, že AI je „mistrem průměrnosti“: texty jsou srozumitelné i přínosné, ale chybí jim originalita. Dalším problémem, který lidé vyzdvihovali, bylo neuvádění zdrojů při tvrzeních. Umělá inteligence si za nimi dokonce stojí, i když jsou nepravdivé.

 

Mají školy problém?

AI přinesla velký boom do školních lavic. Studenti zjišťují, že umělá inteligence dovede generovat texty v celkem přijatelné kvalitě. S drobnými úpravami jim tedy mohou posloužit pro vypracování domácích úkolů nebo seminárních prací.

Některé školy se proti tomuto trendu tvrdě postavily. V zahraničí se některé univerzity vracejí k psaní esejí a úkolů přímo ve škole a na papír. Intenzivně se také pracuje na vyvinutí programu, který by byl schopný detekovat text generovaný umělou inteligencí.

Tématu škol a vzdělávaní se týkalo 8 % zmínek. Negativních reakcí týkajících se spojení umělé inteligence a škol bylo podstatně více než pozitivních (13 % negativních k 7 % pozitivních). Mezi pozitivními reakcemi se objevovaly názory, že alespoň školství bude kvůli AI nuceno inovovat svůj zastaralý přístup. Ozývají se hlasy, že pokud umělá inteligence dokáže úkol napsat dostatečně kvalitně, asi je načase přestat zadávat takové typy úkolů. Kritiku si vysloužil přístup, kdy školy zakazují využívaní inovací a nových nástrojů – jeden uživatel to dokonce přirovnal k přitloukání hřebíčku holou rukou, i když máte k dispozici kladivo.

 

Umělá inteligence může být přínosem ve zdravotnictví

Zajímavé mohou být potenciální přínosy AI do světa medicíny. Například pro společnost Neuralink, kterou vlastní Elon Musk. Jde o neurotechnologický startup, který vyvíjí mozkové čipy, které by v budoucnu měly navrátit postiženým lidem zrak, pohybové schopnosti či sluch.

Umělá inteligence se začíná v medicíně hojně využívat (třeba pro vyhodnocování rentgenových snímků) a její působnost se velmi rychle rozšiřuje. Havířovská nemocnice kupříkladu testuje AI od společnosti Carebot.

 

Automobilka Volkswagen dokonce pracuje na autonomní sanitce Argo AI vyvíjené v spolupráci s Fordem. Její hlavní výhodou má být úspora místa potřebného pro řidiče.

 

Co si myslíte vy? Máme se umělé inteligence bát, nebo pro nás bude přínosem?